staatsbon Agentschap van de Schuld

Wat moet je weten over de nieuwe staatsbon in 2024?

Wat moet je weten over de nieuwe staatsbon in 2024?

De staatsbon van september 2023 was de populairste ooit met een opbrengst van rond de 22 miljard euro. Op 4 maart 2024 komt er een nieuwe staatsbon uit. Zal deze opnieuw zo populair zijn, en is het een goede belegging? In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen.

Wat is een staatsbon?

Een staatsbon is een obligatie (lees meer over de verschillende beursproducten) die wordt uitgegeven door de overheid. Wie een staatsbon koopt geeft dus eigenlijk een lening aan de staat. De staat belooft dat geld terug te betalen aan de belegger met rente (ook wel coupons genoemd). Een uitgifte van staatsbons is een financieringsronde van de overheid. Er kunnen meerdere edities per jaar zijn en de rente kan per uitgifte verschillen.

Opbrengst staatsbon 2023
In september 2023 werd bijna 22 miljard euro opgehaald. (Bron: Agentschap van de Schuld)

Wie geeft de staatsbon uit?

Staatsbons worden uitgegeven door de het Federaal Agentschap van de Schuld. Deze overheidsdienst beheert de federale staatsschuld en probeert de kost ervan zo laag mogelijk te houden. 

Het agentschap beslist welke looptijd de staatsbon zal hebben en welke rente eraan gekoppeld wordt. Bij de uitgifte voor de staatsbon van maart 2024 zullen er twee verschillende looptijden zijn: 1 jaar en 3 jaar. Dit zijn de rentevoeten: 

Looptijd van 1 jaar – bruto rente 3%, netto rente 2,10%
Looptijd van 3 jaar – bruto rente 2,50%, netto rente 1,75%

Hoe koop je een staatsbon?

Je kan de staatsbon rechtstreeks bij de overheid kopen op de website van het Agentschap van de Schuld of via het beleggersplatform van je bank (als je bank deelneemt) tijdens de inschrijvingsperiode. Dit heet ook wel de primaire markt. Inschrijving via de website van het Agentschap van de Schuld is gratis, maar je financiële instelling kan wel kosten aanrekenen. Controleer daarom zeker op voorhand de geldende tarieven.

Na de inschrijvingsperiode noteert de staatsbon op de beurs, dat betekent dat er openlijk mee gehandeld kan worden. Eigenaars van de bon kunnen hem voor het einde van de looptijd verkopen indien gewenst. Dit is de secundaire markt.

De inschrijvingsperiode voor de staatsbon van maart loopt van 22 februari tot 1 maart.

Is dit een goede belegging?

Dat is volledig afhankelijk van jouw situatie en je gewenste resultaat. Een staatsbon is een goed alternatief voor een spaarrekening als je een (iets) hogere rente wilt en bereid bent het geld minstens een jaar lang te missen. Wanneer je het geld binnen die periode nodig hebt voor een aankoop of niet genoeg spaarbuffer overhoudt is de belegging een minder goed idee. Hou dus rekening met je financiële situatie.

De terugbetaling op het einde van de looptijd is gegarandeerd, tenzij de overheid failliet zou gaan. De bon is dus een relatief veilige belegging en daarbij krijg je ook een vaste rente of coupon op het bedrag. Bij een verkoop op de secundaire markt is een schommeling in de koers wel mogelijk. Wanneer je de staatsbon dus verkoopt voor het einde van de looptijd riskeer je verlies op je investering.

staatsbon

Welke belastingen betaal ik?

Op de rente betaal je normaal 30% roerende voorheffing. Daarom zal je op de infofiches telkens zowel de brutorente als de nettorente zien. 

Voorbeeld: bij een brutorente van 3% hou je 2,1% netto over. Wanneer je dus voor 1000 euro hebt geïnvesteerd zal de coupon 30 euro bedragen, en hierop betaal je 9 euro belasting. Je houdt zelf dus 21 euro over als rendement.

In september 2023 werd de staatsbon uitzonderlijk slechts aan 15% belast. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van die uitgifte.

Wat doet de overheid met de opbrengst?

De overheid geeft staatsbons uit om kapitaal op te halen. Met de opbrengst van de uitgifte worden overheidsuitgaven en de staatsschuld gefinancierd. Een deel van het geld zal ook belegd worden om het te laten renderen. Wie de staatsbon koopt om de banken af te straffen is er dus aan voor de moeite.

Hoe beslis ik of de staatsbon een goede keuze is voor mij?

Beslis op basis van je eigen financiële situatie of je het geld wel kan missen. Beleg nooit met geld dat je op korte termijn nodig hebt.

Als je op zoek bent naar een belegging met kapitaalgarantie en een vaste rente kan de staatsbon een goede keuze zijn, maar het is niet de enige keuze. Vergelijk zeker verschillende alternatieven zoals termijndeposito’s, bedrijfsobligaties, tak 21 levensverzekeringen of spaarrekeningen met een hoge rente. Laat je adviseren door je bank of een financiële expert, maar denk goed na voor je je handtekening ergens onder zet.

Tip: download mijn gratis gids ‘Beleggen doe je zo‘ en leer hoe je je geld laat groeien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Welcome Back

Login to your account