Wat moet je doen als je de lotto wint?
Onlangs viel er nog eens een Belg in de prijzen bij Euromillions. De prijzenpot? Een mooie 17 miljoen euro. Maar wat doe je nu met zo’n som geld? En kan je het zomaar op je rekening laten storten?
Een beter leven! Of toch niet?
Bijna iedereen heeft het zich al wel eens ingebeeld: de grote jackpot winnen. Want met al dat geld kan je leven er alleen maar op vooruit gaan, toch?
Dat is volledig afhankelijk van hoe jij met dat geld omgaat. Als je niet weet hoe je je financiën op een verstandige manier beheert maakt het niet uit welk bedrag er op je rekening staat. Het is niet verwonderlijk dat veel lottowinnaars na enkele jaren met minder geld achterblijven dan voor hun winst.
Toch kan de lotto (of Euromillions) winnen een serieuze verbetering van levenskwaliteit met zich meebrengen, op voorwaarde dat jij je financiële vaardigheden op punt stelt. En dan moet je wel degelijk aan het studeren, want die skills krijg je niet zomaar cadeau bij de jackpot. Hier volgen enkele tips om juist om te gaan met een grote som die plots in jouw bezit komt.
Als je niet weet hoe je je financiën op een verstandige manier beheert maakt het niet uit welk bedrag er op je rekening staat. Het is niet verwonderlijk dat veel lottowinnaars na enkele jaren met minder geld achterblijven dan voor hun winst.
1: Neem contact op met je bank nadat je de lotto wint
Beperkingen
Wanneer je een groot bedrag wint is het cruciaal om contact op te nemen met je bank. Bespreek met hen de mogelijkheden om het bedrag veilig te laten overkomen en vraag naar eventuele beperkingen. De bank heeft namelijk de verplichting om naar de oorsprong van het geld te vragen in het kader van de antiwitwaswetgeving. Wanneer je zomaar een grote som overschrijft zonder context is er een grote kans dat de bank het geld weigert.
Wettelijke bescherming van spaargeld
Het kan ook verstandig zijn om te overwegen hoe je het bedrag verdeelt over verschillende banken of financiële instellingen om het risico te spreiden. In België heb je namelijk de depositobeschermingsregeling. Je spaargeld (zicht- en spaarrekeningen, termijndeposito’s en kasbons) is gewaarborgd tot 100 000 euro per persoon, per bank. Al je geld na een lottowinst bij één bank aanhouden is dus niet zo’n goed idee.
2: Wel of niet stoppen met werken?
Stoppen met werken is een gedachte die bij veel mensen opkomt als ze de lotto winnen. Met een paar miljoen op je bankrekening is dat dan ook een realistische optie. Maar wat doe je dan met die vrijgekomen tijd?
Het is belangrijk om stil te staan bij de reden waarom je werkt op dit moment. Je job is een vorm van zingeving, maar uiteraard is ook de verloning belangrijk. Wanneer de financiële motivatie wegvalt moet je jezelf afvragen of je een andere richting wilt inslaan.
Onthoud vooral dit: niet werken staat niet gelijk aan niets doen. Je kan je leven ook invullen met vrijwilligerswerk of het leren van nieuwe vaardigheden. Of je kan eindelijk dat ene project of die wereldreis waarmaken.
3: Schulden afbetalen met de lottowinst
Met een lottojackpot in je portefeuille is het verleidelijk om eventuele schulden af te lossen. Schulden zijn niet per definitie negatief, denk maar aan je woonkrediet of een lening voor je auto. Toch is het niet altijd een slimme keuze om ze terug te betalen bij een financiële meevaller.
Schulden waarop een hoge rentevoet rust betaal je best zo snel mogelijk terug. Door de hoge interest zijn de afbetalingen in verhouding heel hoog (bijvoorbeeld een autolening aan 8%), je kan er dus maar best snel vanaf zijn.
Wanneer je een lage rentevoet hebt kunnen scoren (bijvoorbeeld een woonkrediet aan 1,3%) is alles meteen terugbetalen niet altijd een goed idee. Je kan het geld ook gaan beleggen en het doen groeien. Het potentieel rendement daarop ligt veel hoger dan de besparing bij het vervroegd aflossen van je lening.
4: Laat je geld verder opbrengen
Hoezo opbrengen, als je de lotto wint is er toch meer dan genoeg geld?
Een begrijpelijke gedachte, maar als je weet dat veel lottowinnaars enkele jaren na hun winst helemaal blut zijn is het toch niet zo gek om aan een vorm van vermogensgroei te doen. Beleggen is een goede manier om het geld in beweging te houden. Dat doe je best gespreid over vastrentende producten (obligaties, tak 21, termijndeposito’s…) en beursgenoteerde effecten (fondsen, ETF’s, aandelen…). Die laatste houden meer risico in, maar ook meer potentieel rendement.
Tip: lees zeker ook deze blog over hoe je goed met geld omgaat.
Genoeg geld hebben is een zegen, je moet jezelf er dus van verzekeren dat je zo’n meevaller ook zo lang mogelijk laat duren. Met andere woorden: zorg ervoor dat het geld een onuitputtelijke bron wordt van geluk en vrijheid. Zo ben jij de rest van je leven safe, maar evengoed de generatie(s) na jou als je het goed aanpakt.
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)