beursproducten

De 4 beursproducten die je moet kennen als beginner

De 4 beursproducten die je moet kennen als beginner

Beleggen op de beurs: het klinkt heel abstract en misschien schrikt het je wel af. Toch heeft de beurs meer weg van een typische zaterdagse markt dan je zou vermoeden. Alleen worden er financiële producten verkocht in plaats van groenten en fruit. Welke producten je zeker moet kennen als beginner leg ik je hier uit.

Beursproducten of witloof?

Ben je wel eens naar de markt geweest? Je loopt er tussen de kraampjes door, op zoek naar de beste deals. De marktkramers prijzen luidkeels hun waar aan terwijl jij speurt naar de goedkoopste aanbieder van het beste witloof dat je later die dag wilt klaarmaken. 

Op de beurs koop je financiële producten in plaats van groenten en fruit, maar het principe blijft hetzelfde. Van alle verkrijgbare producten zijn er 4 die je als beginner zeker moet leren kennen en begrijpen.

1: Aandelen

Beursproducten: aandelen

Aandelen zijn waarschijnlijk de meest gekende beursproducten. Een aandeel vertegenwoordigt eigendom van een deel van een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, word je eigenaar van een klein deeltje van dat bedrijf en deel je in eventuele winst of verlies.

Een bedrijf kan beslissen om aandelen aan te bieden op de beurs om opbrengst te genereren. Dat geld kunnen ze vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld een uitbreiding van hun aanbod.

Aandelen worden verhandeld op de beurs en de waarde ervan kan fluctueren op basis van vraag en aanbod en de prestaties van het bedrijf.

2: Obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen die worden uitgegeven door overheden of bedrijven om geld op te halen. Wanneer je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld uit aan de uitgever ervan. In ruil daarvoor ontvang je regelmatig rentebetalingen en krijg je aan het einde van de looptijd van de obligatie je oorspronkelijke investering terug.

Een voorbeeld van een obligatie is de staatsbon.

3: Fondsen

Een beleggingsfonds is een mandje met verschillende effecten, zoals aandelen, obligaties of andere activa. Een fonds wordt doorgaans beheerd door professionele fondsbeheerders die de samenstelling zorgvuldig opvolgen.

Door een aandeel – ook wel een deelbewijs genoemd ) in een fonds te kopen krijg je indirect toegang tot een gediversifieerde portefeuille van effecten. Zo zorg je voor een spreiding van het risico zonder alle effecten apart te moeten aankopen.

4: ETF's (Exchange Traded Funds)

ETF’s – oftewel Exchange Traded Funds – zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen, maar ze worden net als aandelen continu verhandeld op de beurs. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed assortiment aan activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed, tegen lagere kosten dan traditionele beleggingsfondsen. ETF’s worden vaak gebruikt voor diversificatie en het volgen van specifieke marktindexen.

Leer hoe je kan starten met beleggen in 8 simpele stappen met mijn gratis gids ‘Beleggen doe je zo’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Welcome Back

Login to your account