alleen gaan wonen

Alleen gaan wonen: de checklist

Alleen gaan wonen: de checklist

Een tijdje geleden kreeg ik op TikTok een vraag in mijn inbox. Of ik niet eens wat content wou maken rond alleen gaan wonen, en wat daar allemaal bij komt kijken? Zelf ben ik alleen gaan wonen op mijn 21ste en dat ging gepaard met heel wat vallen en opstaan (lees: vollenbak faceplant tegen de muur). Ik vond het dus een topidee en nam er een tweedelige podcast over op. In deze blog vind je alle info gebundeld in een handige checklist.

Ik deelde het hele proces op in 3 fasen: de verkenningsfase, de voorbereidingsfase en de balansfase.

Ga snel naar...

Verkenningsfase

Tijdlijn: je hebt beslist dat je alleen wil gaan wonen maar er ligt nog niks concreet vast.

1. Alleen wonen of samenwonen?

Dit is je vertrekpunt: ga je alleen wonen? Of ga je samenwonen met een partner, of misschien wel co-housen met vrienden? Je moet met andere woorden gaan bepalen hoeveel slaapkamers je nodig hebt, hoe groot de woonruimte moet zijn etc… 

2. Kopen of huren?

Of je een woning gaat kopen of huren hangt af van twee dingen: 

  1. Je budget:
    Een woning kopen is kostelijk. Wanneer je een lening aangaat vraagt de bank een stuk eigen inbreng, en naast de prijs van de woning moet je ook nog de notariskosten ophoesten.

    Wanneer je gaat huren moet je dan weer rekening houden met de waarborg die je bij het begin van het contract moet betalen. De huurwaarborg bedraagt meestal 3 maanden huur en wordt op een geblokkeerde rekening gezet. Wanneer je de huur niet meer zou betalen of je schade aan de woning hebt toegebracht mag de verhuurder dit geld (al dan niet gedeeltelijk) opeisen.

  2. Je voorkeur:
    Veel mensen vinden huren weggegooid geld en willen daarom liever investeren in een eigen huis of appartement. Prima natuurlijk, zolang je budget dat toelaat. Maar huren heeft ook zijn voordelen. Je kan makkelijker van locatie veranderen en je hoeft je niet bezig te houden met het kostelijke onderhoud van de woning. 

3. Hoe vind je een woning?

Zodra je weet wat je zoekt kan je beginnen rondkijken. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Online: 
    Op sites zoals immoweb.be of Zimmo kan je verschillende criteria ingeven en duizenden woningen met elkaar vergelijken. Tip: sla je zoekopdracht op en zet de notificaties aan om nieuwe zoekertjes meteen te spotten.
  2. Via een makelaar:
    Ga eens langs een makelaar of stuur hen een mail om te vertellen wat je zoekt. Zij hebben vaak panden in hun portfolio zitten die (nog) niet online staan.
  3. Rechtstreeks via de verkoper/verhuurder:
    Ga fietsen of wandelen doorheen de buurt waar je graag zou willen wonen. Niet alle woningen worden via een website of makelaar verkocht/verhuurd, soms hangen mensen gewoon een bordje aan hun raam en kan je hen rechtstreeks aanspreken. 

Een woning zoeken is spannend, maar je moet op een aantal zaken letten.

huis zoeken alleen gaan wonen

Voorbereidingsfase

Tijdlijn: je hebt een woning gevonden en maakt je klaar voor de verhuis.

1. Een huur- of koopcontract aangaan

De juridische kant is niet de leukste, maar wel een hele belangrijke. Lees je contract goed na en laat je desnoods ondersteunen, het kan namelijk heel wat ellende voorkomen. 

Huurcontract

Belangrijke zaken om op te letten zijn de huurprijs, het bedrag van de waarborg, de vaste kosten, de duurtijd van het contract en de voorwaarden om het contract te verbreken. Vergeet ook de plaatsbeschrijving niet: bij het begin van de huur wordt de staat van de woning grondig beschreven zodat eventuele bestaande schade niet aan jou kan doorgerekend worden. 

Koopcontract

Bij een koopcontract is het belangrijk om te kijken naar de prijs, de beschrijving van het onroerend goed, de ontbindende voorwaarden, de datum van de overdracht, een clausule over verborgen gebreken en de betalingsvoorwaarden. Laat je bij het aankopen van een woning altijd bijstaan door een advocaat of notaris. Een aankoopakte moet steeds ondertekend worden bij een notaris, een medewerker van het kantoor kan je bijstaan bij het opstellen van een waterdicht contract. 

2. Nutsvoorzieningen

Nutsvoorzieningen zijn algemene voorzieningen zoals elektriciteit, gas, internet… Alleen gaan wonen houdt in dat je al deze contracten vanaf nu zelf moet regelen. 

Elektriciteit en gas

Een lamp brandt niet gratis en je verwarming aanzetten kost ook geld. Je zal een contract moeten aangaan bij een leverancier van gas en elektriciteit als je graag leeft en kookt in je woning. Vergelijken kan een ingewikkelde klus zijn, maar gelukkig kan dat uitbesteden aan een site als mijnenergie.be. Voer hier je gegevens in en laat de tool jouw geschatte verbruik berekenen. Goed voorstel gevonden? Dan kan je met een simpele klik je contract in orde maken.

Telecom

Ga je voor een klassieke TV-aansluiting of enkel voor streaming via internet? Wil je daarbij je mobiel abonnement, of zelfs een vaste lijn? Alle mogelijke combinaties van verschillende aanbieders vergelijk je makkelijk op de site van Testaankoop.

Water

Ook het water uit je kraan moet betaald worden. Wie je waterleverancier is hangt af van je woonplaats. Op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij kan je opzoeken wie jou de factuur mag sturen. 

3. Meubels en apparaten

Alleen gaan wonen stopt niet bij een woning zoeken, je moet je appartement of huis ook aankleden. Dit is een lijstje van dingen die je nodig hebt (uiteraard is dat afhankelijk van je eigen voorkeuren): 

  1. Bed en matras (en lakens)
  2. Eettafel en stoelen
  3. Zetel
  4. Koelkast
  5. Pannen en kookgerei
  6. Servies en bestek
  7. Poetsmateriaal en stofzuiger
  8. Wasmachine (en eventueel droogkast)
  9. Droogrek
  10. Gereedschap (basiskit)
  11. Verlichting
  12. Gordijnen of andere raamdecoratie

Heb je weinig budget? Kijk dan zeker eens bij de Kringwinkel of je geen koopjes op de kop kan tikken. Ook tweedehands (online of via vrienden en familie) vind je vaak heel wat goede spullen aan een klein prijsje. 

4. Verzekeringen

Wanneer je alleen gaat wonen zal je ook verzekeringen moeten afsluiten op jouw naam. 

Wat is een verzekering?
Een verzekering is een contract waarbij een verzekeringsmaatschappij financiële bescherming biedt tegen specifieke risico’s in ruil voor premiebetalingen.

Deze verzekeringen moet je zeker kennen:

Brandverzekering

Een brandverzekering dekt doorgaans schade veroorzaakt door brand, maar kan ook andere schade dekken zoals waterschade, stormschade, blikseminslag, en in sommige gevallen ook diefstal en vandalisme. 

  • Als huurder: Wanneer je huurder bent is een brandverzekering verplicht in België. Je verzekert je in dat geval voor de aansprakelijkheid als huurder wanneer je schade zou veroorzaken. 
  • Als eigenaar: Wanneer je eigenaar bent is een brandverzekering niet verplicht in België maar wel ten zeerste aangeraden. Zonder verzekering komen de kosten namelijk allemaal bij jou terecht. 

Je kan er in een brandverzekering ook voor kiezen je inboedel mee te verzekeren. Dat is natuurlijk enkel aangeraden als je veel waardevolle spullen in huis hebt die je zou moeten vervangen na een brand of andere schade. 

Familiale verzekering

Een familiale verzekering is een verzekering die bescherming biedt tegen schadeclaims die voortkomen uit burgerlijke aansprakelijkheid voor ongelukken die jij, jouw gezin of je huisdieren per ongeluk veroorzaken aan derden. Deze verzekering is niet verplicht maar wel aangeraden. Vergelijk zeker de verschillende aanbieders en let op de kleine lettertjes.

Verplichte ziekteverzekering

De ziekteverzekering is in België verplicht vanaf het moment dat je werkt, ofwel vanaf de leeftijd van 25 jaar. Deze verzekering dekt medische basiskosten en invaliditeit. Je kiest zelf bij welk ziekenfonds je aansluit. Een overzicht vind je op de site van het RIZIV.

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering dekt de kosten die gepaard gaan met een ziekenhuisopname, en soms ook de kosten voor ambulante zorg en nazorg na ontslag uit het ziekenhuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bevalling waarbij je één of meerdere dagen in het ziekenhuis moet verblijven. Deze verzekering is niet verplicht, maar meestal wel aan te raden. Hoe ouder je bent, hoe duurder de premies worden.

Balansfase

Tijdlijn: je bent verhuisd en moet nu de touwtjes in handen nemen.

1. Wijzig je adres

Wijzig je adres door je verhuis aan te geven bij de stad of gemeente. Zij zullen je dan uitnodigen om je elektronische identiteitskaart te komen laten aanpassen. Je nieuwe adres wordt automatisch doorgestuurd naar instanties die een link hebben met de overheid, maar voor onderstaande moet je zelf je adreswijziging doorgeven: 

  1. Bank(en) en verzekeringsmakelaars
  2. Huisarts
  3. Leveranciers van nutsvoorzieningen
  4.  Werkgever
  5. Vrienden en familie
  6. Websites waarop je adres geregistreerd werd voor online aankopen
  7. Verenigingen waarvan je lid bent
  8. Voor ondernemers: als je zaak mee verhuist moet je dat melden aan de KBO via je ondernemingsloket

Tip: vraag een verhuiscontract aan bij Bpost om je post te laten doorsturen. Zo mis je geen belangrijke documenten. 

2. Beheer je budget

Alleen gaan wonen betekent ook: alleen je buget beheren. Om onverwachte uitgaven zo goed mogelijk op te vangen speel je best kort op de bal. Plan een maandelijkse money date in waarbij je je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Werk op basis van die info actief aan het opbouwen van een buffer voor noodgevallen, en start zo vroeg mogelijk met vermogensopbouw.

Meer info hierover lees je in het artikel ‘Deze 3 elementen maken je een meester van geld’

Hou je financiën makkelijk en overzichtelijk bij in mijn gratis uitgaventracker.

3. Maak fouten

Hopelijk helpen deze tips je bij het alleen gaan wonen, maar maak je niet druk als het niet allemaal smooth sailing is. We maken allemaal fouten en daar leren we in het beste geval ook weer wat uit. Onthoud: niemand is perfect, dus spiegel je niet aan een ander! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Welcome Back

Login to your account