Deze 3 elementen maken je een 'meester van geld'
Omgaan met financiën kan soms aanvoelen als een ingewikkelde puzzel. Misschien voel je je zelfs een slaaf van geld. Maar wat als ik je vertel dat het eigenlijk neerkomt op 3 simpele elementen? I know, het klinkt te makkelijk om waar te zijn. En toch is het allemaal niet zo ingewikkeld, je moet gewoon je opties kennen. Met deze 3 bouwstenen word jij ook een ‘meester van geld’.
Inkomen
‘Doe je best op school, zo krijg je een goed job te pakken!’
Klinkt dit je bekend in je oren? Je bent niet alleen. Volgens de meeste scholen – en ouders, ahum – staan goede punten gelijk aan een goede job, oftewel een goed loon. Dat je rapport van de middelbare school weinig te maken heeft met je carrièrekansen heb je misschien al wel ondervonden, maar rond dat goede inkomen hangen mogelijks nog wat roestige overtuigingen.
Zo zit je volgens de maatschappij gebeiteld als je een bovengemiddelde loonbrief krijgt. Hoewel een goedbetaalde job heel mooi is riskeer je ook in een zogenaamde gouden kooi te belanden. En wat als die job toch onverwacht wegvalt? Dan is het paniek natuurlijk.
Bij voorkeur zorg je voor meerdere inkomstenstromen. Naast je job zou je bijvoorbeeld een bijberoep kunnen opstarten waarbij je je vaardigheden gebruikt om anderen te helpen. Je kan ook een flexijob aannemen, aan househacking doen door een stuk van je huis te verhuren, enzovoort.
Door niet afhankelijk te zijn van één inkomen creëer je stabiliteit. Denk maar aan een stoel met vier poten: zaag één van de poten weg en de stoel zal blijven staan door de andere drie. Bij een éénpotig krukje stort je constructie wel in elkaar.
Geldbeheer
Waar onze maatschappij de mond vol heeft over het belang van een goed inkomen, zwijgt ze in alle talen over goed omgaan met geld. Het lijkt alsof ze ervan uit gaat dat we die vaardigheid op magische wijze krijgen zodra we meerderjarig worden. Spoiler alert: dat gebeurt niet.
Geldbeheer omvat het verstandig omgaan met inkomsten, uitgaven en sparen. Het is cruciaal om je levensstandaard vol te houden. Het bedrag dat op je rekening wordt gestort maakt namelijk niks uit als je er niet goed mee om weet te gaan. Slimme keuzes in het kader van geldbeheer zijn:
– Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven in een uitgaventracker. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat er binnenkomt en buitengaat, en wat er overblijft of tekort is.
– Het aanleggen van een noodfonds zodat je een buffer hebt voor onvoorziene uitgaven.
– Het ‘betaal jezelf eerst’-principe. Zorg ervoor dat je een deel van je inkomen spaart of belegt meteen nadat het geld op je rekening werd gestort.
Download mijn gratis uitgaventracker en krijg weer vat op je geld!
Vermogensgroei
Na een stabiel inkomen en verstandig geldbeheer rest er nog één element om je een werkelijke ‘meester van geld’ te maken: vermogensgroei.
Het zorgvuldig vergaarde geld moet nu voor jou aan het werk. Waarom? Om je te beschermen tegen inflatie en je een stressloze toekomst te verzekeren. Dat geldt voor jezelf én je nalatenschap, want door je kapitaal te doen groeien creëer jij financieel welzijn voor mogelijk meerdere generaties na jou. Indrukwekkend, toch?
Er zijn verschillende vormen van vermogensgroei, zoals bijvoorbeeld het investeren in ondernemerschap (bijvoorbeeld een startup) of vastgoed. De bekendste vorm is waarschijnlijk beleggen op de beurs.
Door te beleggen in aandelen, fondsen, ETF’s… neem je deel aan de economie en laat je je spaargeld evolueren. Een duik nemen in de wereld van de beurs is dus zeker de moeite waard als jij jouw financiën naar het volgende niveau wilt brengen.
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)